Dakar South America: Argentina-Chile, 2-16 Jan 2010


Dakar 2010 – start och mål i Buenos Aires

JA, jag står på startlinjen i Dakar 2010!
Med startnr 76 kommer jag ställa upp med min specialbyggda KTM 525,och kör för tredje gången i franska proffsteamet Meca'System. Där har jag min mekaniker Laurent med all support och reservdelar.


En del har undrat om jag ska orka ställa upp igen. Och det var inte självklart efter den vådliga kraschen i Dakar 2009 då jag skadade axeln mycket illa.
Efter flera månaders rehab med bästa sjukgymnasten Peter Drugge (som också tränar tennisspelaren Robin Söderling) och tvivlan om jag ens kunde köra mc igen.

Men den 1 augusti fanns jag tillsammans med min mek Magnus Arnalid, på startlinjen i Australasian Safari Rally inbjuden av Teamchefen Garry Connel i Husaberg Australia. Jag skulle köra den nya och i rallysammanhang otestade Husaberg 570. Spännande och ett erbjudande man inte tackar nej till.


Comebacken 400 mil på 4 dagar i Western Australia slutade med en härlg 16e plats totalt i det ca 75 man starka fältet. Teamet had 4 förare inom topp 20, så det var en definitv succé!
Trots att jag hade oturen att köra på en gren som spetsade mig tvärs igenom crosstöveln och 3 cm in i smalbenet, körde jag ändå min bästa delsträcka den dagen.

Målsättning
Jag har nu kört tre Dakarrallyn (2002, 2007 och 2009) och ett antal VM-rallyn under åren. Där har jag lärt mig att det alltid är nåt som går fel... vilket det gjorde med en vådlig krasch nu senast 2009, där jag bröt näsan och skadade axeln så illa att jag knappt lyckades ta mig i mål. Men jag kämpade trots detta in på en 76e plats totalt.

Självklart vill jag göra allt bättre denna gång. Min målsättning är alltid att komma i mål så bra som möjligt. Men nu satsar jag på att köra hela rallyt taktiskt och inte ta några chanser. Det är en lång tävling och bästa resulatet gör man när man är oskadd... har jag tur blir det en placering inom topp 40.

Budget
Pga finanskris så är budgeten minimal och till 80% finansierad av mig själv genom mina föredrag. Tack till mitt team Meca'System och mina sponsorer, supporters och partners för ni hjälper mig att skära kostnader.

Om Dakarrallyt
Dakarrallyt är världens hårdaste motortävling – motorsportens Mt Everest. Det är en hård utmaning både fysiskt och psykiskt.
Starten går 2 jan 2009 i Buenos Aires, för att drygt två veckor senare återvända till målet i Buenos Aires, efter en liten omväg på ca 900 mil genom Chile... Då brukar drygt halva startfältet ha brutit tävlingen.
Men jag tror jag har oddsen med mig vad gäller att nå mål trots att jag varit illa ute många gånger - hittills har jag nått målet i varje rallytävling!


DAKAR MC

Jag kommer fortsätta köra min specialbyggda KTM 525, och tävlar i klassen Super Produktion över 450 cc. Den är preparerad med rallykit från MECA'System, dvs det team som även kommer serva mig och min mc under Dakar 2010.

Eftersom det är finanskris och jag inte har några sponsorpengar i år så har jag fått bygga årets dakar hoj med garage-rester.

Jag har av mina 2 st beg KTM 525-07 (varav den ena gick Dakar 2007, och den andra gick hela säsongen 2008+Dakar2009), tagit de fräschaste bitarna och byggt en ny ökenraket. Resultatet blev en KTM 525 "Super Rocket".

Ingredienser "Super Rocket KTM 525 Meca'System":
Grunden är Dakar2007 chassit (renoverad styrhuvud/sving/gaffel = tack Johan Hammarström, Mange Arnalid).
Köpt ny öhlinare bak hos MotoSpeed (=tack) + (B-E Nilsson servat WP-dämparn som reserv = tack utifall att...).
Köpt en fabriksny 525-motor KTM Österrike (=tack fabriken).
Motorn sedan portad/preppad hos ProService (=tack Erik).
Köpt ny förgasare.
Köpt delvis nytt navigationskit-kåpor från Meca'System, tankvolym tot 23 lit (=supertack Meca'system).
Däck är självklart Michelin Desert (=megatack DekkPartner/Michelin)!




VAD ÄR ÖKENRALLY?
HUR GÅR DET TILL?

Att det kallas Ökenrally eller Desert Rally beror på att flera stora tävlingar körs i olika ökenterräng och den mest kända är Dakarrallyt. Egentligen heter det Rally Raid eller Cross Country Rally utomlands, och körs i många olika typer av terräng världen över.
Skillnaden mot vanlig rally är att tävlingarna är mycket, mycket längre och att man ibland kör i helt ospårad terräng. Man navigerar med roadbook (körnoter = livsviktigt!) och trippmätare, kompass och ibland GPS. Man får inte provköra tävlingssträckan innan starten.

Vad krävs för att klara ett ökenrally?
Detta är lite av en "överlevnadstävling" - det gäller inta bara att köra snabbast... det gäller att komma i mål på varje etapp och spara på sig själv och sin MC. Det viktigaste är att man har rätt psyke, förutom att man är en duktig enduro- eller offroadförare. Man måste klara olika typer av terräng, men också hålla huvudet kallt och inte "köra som en idiot". Tillkommer navigationskunskaper, det är såklart en fördel om man har god simultankapacitet och kan köra fort och navigera samtidigt. Ofta krävs att man kan mecka sin MC eftersom det händer saker hela tiden som måste åtgärdas. God kondition blir avgörande ju längre tävlingen är, för efter några dagar så börjar man bli slutkörd om man inte är vältränad.
Dessutom måste man vara självständig och organiserad - hålla ording på sig själv, MC, utrustning etc.

Den tuffaste utmaningen inom Rally Raid är att köra MC-klassen. MC-föraren både kör OCH navigerar (till skillnad från bilekipagen som består av förare och kartläsare). Detta ställer höga krav på simultankapacitet – att köra i 150 km/h SAMTIDIGT som man ska göra spårval, läsa kompass, roadbook, trippmätare och GPS. Detta är mycket farligt och det gäller att alltid göra en korrekt bedömning av hastighet, terräng och förmågan att navigera. För att hålla ner hastigheterna har tävlingsledningen ibland uteslutit GPS-användning, vilket försvårar navigationen och håller ner farten.
Dessutom är MC-föraren utsatt för väder och vind vilket påverkar vid kyla, ökenstormar och regn. MC-föraren är även mer utsatt vid krascher.
Som amatör i MC-klassen har man oftast ingen egen mekaniker utan måste mecka och serva själv varje kväll.

Vilka typer av fordon tävlar?
Motorcyklarna är av enduro- eller offroad-typ. MC-klassen är uppdelad efter kubikstorlek, ofta upp till 450cc och över. Dessutom finns indelningen Production, SuperProduction och Marathon beroende på olika tekniska reglementen.
Dessutom tävlar man med bil och lastbil. Det är inte alltid alla klasser är representerade vid alla tävlingar. Det körs en världscup i Rally Raid för MC, bil och lastbil, men därutöver körs det andra tävlingar.

Hur lång är en tävling?
En Rally Raid tävling är ett långlopp i terräng (offroad) som löper över flera dagar, oftast 4-8 dagar, men i extrema fall som Dakarrallyt är det 16-18 dagar, och består av flera dagsetapper. En dagsetapp kan vara allt från ett par kilometer till 150 mil, men normalt 25-50 mil.

Etapperna är uppdelade i Transportsträcka + Specialsträcka.
Transportstäcka - körs utan tidtagning men inom en maxtid.
Specialsträcka - körs med tidtagning = tävlingssträcka.

Summan av tiden i Specialsträckorna ger en totaltid och placering i tävlingen. Om maxtid överskrid, eller man missar sin starttid etc utdelas tidsstraff.

Hur vet man vart man ska köra?
Man navigerar främst med hjälp av en roadbook, som är en pappersrulle (häfte för bil) med körnoter. Dessutom måste man ha en kalibrerad trippmätare och kompass. I de flesta VM-rallyn används även GPS som ger indikation om check-points eller way-points när man är inom en radie av några hundra meter.
Varje etapp har kontroller (checkpoints) som måste passeras och tidkortet stämplas. Så de gäller att ricka rätt.
Dagsetapperna hålls hemliga ända tills kvällen innan då förarna får sin roadbook för nästa etapp.

Hur går det till?
Dagen innan starten genomförs en besikting av MC och utrustning, samt alla papper, licenser och regbevis. Dagen efter går starten på första etappen, men ibland körs en "prolog" som tidskval inför första etappen.
Vid etappmålet har arrangören satt upp förutbestämda tältläger (bivacker), ibland är det samma läger varje natt och ibland flyttas det beroende på bansträckningen. Där finns matservering, plats att sätt upp sitt tält och möjlighet att serva sitt fordon, antingen själv eller av sitt team.
På kvällen delas nästa etapps roadbook ut till förarna samt det hålls en genomgång med eventuella ändringar på sträckan.
Startordningen är oftast baserad på vilket resultat man hade etappen innan. T.ex, om jag kom 22:a igår, startar jag som 22:a idag. De 10 första förarna startar oftast med 2 minuters mellanrum, resterande med 1 minut mellan.
Det är inte alltid det är bäst att starta först - för den som startar bakom kan ta sikte på framförvarande förare och köra in tid. Det förekommer mycket taktikörning och rävspel bland toppförarna, ibland kan de maska och låta någon långsammare vinna för att kunna få starta längre bak dagen efter.

Exempel på en tävlingsdag:
- Uppstigning i gryningen eller tidigare.
- Frukost i serveringen (fralla, musli, yoghurt, frukt).
- Packa ihop tält, sovsäck och annan utrustning för transport med
arrangör (eller egen servicebil) till nästa bivack.
- Rulla i dagens roadbook i Roadbookhållaren på motorcykeln.
- Start Transportstäcka + få tidkort. Köra till starten för Specialsträcka.
- Start Specialsträcka - dvs körning med tidtagning = tävling.
- Tankstopp, där tidtagningen stoppas ca 10-15 min för tankning.
- Mål Specialsträcka - tidtagning stoppas och du får din dagsplacering.
- Körning Transportsträcka till bivack.
- Mål Transportsträcka + lämna tidkort.
- Ev lite mat om det finns alternativ energybars etc.
- Service/reparation MC.
- Middagsmat i serveringen.
- Utdelning roadbook.
- Förarmöte med genomgång nästa etapp och ev ändringar roadbook.
- Markera noter - varje MC-förare markerar farligheter/ändrigar i roadbooken.
- Ställ upp tält, bädda, gör i ordning utrustning för nästa dag.
- Dusch om du har tur!!
- Sova, förhoppningsvis några timmars sömn...

OSV... tills du går i mål.


 

 

 

 

 



TEAM

MecaSystem.com




Info om Sponsor-paket och
Sweden Challenge Supprter Club.


HUVUDSPONSOR



SPONSORER



 

PME FILM
Anders Åkare Transport
Coaltrane Company
Art'n'Dito
360GFX motivlack

HittaData.nu
Ranhammar Kartong




Personligt tack till järngänget:
Magnus Arnalid för meckhjälp.
Camilla Arnalid och min syster Eila Seel för att ni tar hand om mig när jag inte hinner...


MEDIAPARTNER



Motorrad.se




Startceremoni: 1 jan, Buenos Aires
Start rally: 2 jan
Mål: 16 jan
Prisutdelning: 17 jan
Totalt: ca 9.000 km
Högsta höjd m.ö.h: 4500m


www.dakar.com